Los perfiles | YouCoach Ugrás a tartalomra

Los perfiles

Los perfiles - cover Megyar
Los perfiles

Tanítsd meg játékosaidnak, hogyan helyezkedjenek a pályán, és legyenek még profibbak

A perfil a spanyol futball jellegzetes fogalma: azt a testtartást jelenti, amit a játékos a labdaérintés előtt felvesz a játékelem maximális hatékonyságú kivitelezéséhez akár támadásban, akár védekezésben.

Egy különlegesen érdekes fogalomról van szó, hiszen magába foglalja mindazt a szükséges információt, amivel jelezhetjük a játékosnak, hogy mikor, hol és hogyan vegyen fel egy meghatározott testhelyzetet. Módszertani olvasatban ez lehetővé teszi több információ gyors és hatékony átadását csupán egyetlen szóval. A játék kontextusában értelmezve, eme fogalom által adhatjuk meg a játékosnak azt a fajta önállóságot, amivel felismeri a „legjobb pozíciót” a játék adta terület és idő minél megfelelőbb kihasználásához.

A spanyol futballban a perfil a pozíciós játék legjelesebb képviselőinek köszönheti fontosságát, akik futballja mintegy kötelezővé tette a játékosok számára, hogy mindig a megfelelő irányba orientálódjanak az előnyös, labdás helyzetek kialakítása, valamint a pressingelő ellenfél vonalainak jó pillanatban történő átlépése céljából, a labdát folyamatosan kontroll alatt tartva.

A test orientációjával végzett munka és a perfiles tökéletesítése ma már szerves része a legfontosabb spanyol canterasok (mint például a Villareal és a Barcelona) módszertanának, amik nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezzel az alapvető fontosságú fegyverrel vértezzék fel saját játékosaikat a mérkőzésekre. A Villarreal FC utánpótlás korosztályának Módszertani Részlegén végzett, sokrétű koordinátori tapasztalatának köszönhetően José Mataix részleteiben tanulmányozta a perfiles fogalmát, hogy az edzők (és ily módon a játékosok) figyelmét felhívja azokra a komoly előnyökre, amik a pályán elfoglalt pozíció egyszerű korrekciójából származnak. Gyakorlatainak gyűjteményét kifejezetten azzal a céllal dolgozta ki, hogy általuk fejleszthető és korrigálható legyen a játékosok testének orientációja és pályán elfoglalt pozíciójuk is.Los perfiles - immagine interna Megyar

Az e-könyv magába foglalja:

  • a perfil koncepciójának elméleti leírását, amiket hivatalos mérkőzések képei illusztrálnak, így emelve ki a játékosok helyzetét és a játék során kivívott előnyöket;
  • a test hatékony orientációjának beható vizsgálatát, valamint annak taktikai vonzatait;
  • 30 gyakorlatot, amik különböző edzői eszközökön (tematikus mérkőzések, egyszerűsített szituációk, specifikus gyakorlatok) lehetővé teszik számunkra, hogy a hatékony helyezkedésen dolgozzunk.

A “Los Perfiles” gyakorlatait a YouCoachApp tervező programjával alkottuk meg sorozat minden e-könyvét a YouCoachApp nyújtotta kreativitást kiaknázva hoztuk létre: a YouCoach webes alkalmazása leegyszerűsíti idényed technikai irányítását. További információért kattints ide!

 


Mi az e-könyv?
Az e-könyv egy védett, PDF-típusú fájl, amihez az" E-könyveim" menüpont alatt korlátlan ideig hozzáférhetsz.