Technikai jellegű köredzések 2 | YouCoach Ugrás a tartalomra

Technikai jellegű köredzések 2

Technikai jellegű köredzések 2
Technikai jellegű köredzések 2

Javítsa a technikai gesztusokat stimuláló és hatékony működtetési eszközzel

A témában Technikai jellegű köredzések. 30 gyakorlatias edzésmódszer a technika magas intenzitású fejlesztésére címmel megjelent, első könyvünkben rávilágítottunk, hogy köredzés alatt olyan egymást követő, analitikus gyakorlatok sorozatát értjük, amit adott sorrendben, meghatározott idő alatt, több alkalommal ismétlünk meg; a köredzés célja, hogy a játékost egy vagy több technikai elem ismételt kivitelezésére sarkalljuk.
 
A gyakorlatok egyenkénti, valamint a láncolatban egymást követő gyakorlatok általános nehézségi foka alapján kiválaszthatunk olyan köredzéseket, amik jobban megfelelnek az utánpótlás korosztály, valamint az utánpótlás-alapképzésben résztvevők igényeinek. Ebben az írásban meg szeretnénk mutatni, hogyan lehet alkalmazni a köredzéseket az utánpótlás-alapképzésben, és hogyan szabhatjuk a gyakorlatokat eme speciális igényű korosztályra.

A következőkben bemutatott technikai jellegű köredzések egy további előnye a terület optimalizálása: manapság nehéz egy teljes futballpályát biztosítani az edzésekhez, sőt a rendelkezésre álló tér gyakran még szűkösebb is, főleg az utánpótlás-alapképzésben. Gyakorlataink ezért kisebb területen is végezhetők anélkül, hogy veszítenénk a minőségből vagy az intenzitásból. Végül néhány ellenfelet bevonva az adott, alkalmazott technikai gyakorlatot kevés ellenféllel végzett szituációs játékkáalakíthatjuk (1 az 1, 2 az 1 vagy 2 a 2 elleni helyzetek). Ez az edzésmunka kulcsfontosságú a játékosok fejlődése szempontjából, és hasznos, ha fel akarjuk mérni a tanulékonyságukat, helyzetfelismerésre irányuló képességüket.Technikai jellegű köredzések banner
A jelen szövegben fellelhető minden egyes gyakorlat és technikai feladatsor kialakításánál a funkcionális és szórakoztató jelleget helyeztük előtérbe, meghagyva minden edzőnek vagy oktatónak a lehetőséget, hogy azokat saját csapata igényeihez szabja, alakítsa.
 
A következőkben leírt technikai gyakorlatokat ezeknek a különböző korosztályoknak szánjuk: U9 (8-9 évesek), U11 (10-11 évesek), U13-U14 (12-13évesek) és U15 (14 évesek). A korosztályonkénti célkitűzések nyilván eltérőek, viszont a technika tökéletesítése és a futball alapfogalmainak (mint például a tér és idő felmérése) bevezetése alapvető fontossággal bír minden kategóriában. 

 


Mi az e-könyv?
Az e-könyv egy védett, PDF-típusú fájl, amihez az" E-könyveim" menüpont alatt korlátlan ideig hozzáférhetsz.