Technikai jellegű köredzések | YouCoach Ugrás a tartalomra

Technikai jellegű köredzések

Technikai jellegű köredzések Ebook
Technikai jellegű köredzések

Javítsa a technikai gesztusokat stimuláló és hatékony működtetési eszközzel

Köredzés alatt olyan egymást követő, analitikus gyakorlatok sorozatát értjük, amit adott sorrendben, meghatározott idő alatt, több alkalommal ismétlünk meg; a köredzés célja, hogy a játékost egy vagy több technikai elem ismételt kivitelezésére sarkalljuk. A technika köredzésen keresztüli edzése, jobban mondva gyakoroltatása lehetőséget biztosít a játékos számára, hogy figyelmét egy meghatározott elemre összpontosítsa, dolgozzon a részleteken, és kialakítsa azt a fajta labdaérzéket, ami a sportolót tudatossá és magabiztossá teszi. Ezt követően képes lesz a játék taktikai finomságaira fókuszálni.
A köredzések célkitűzéseit világossá és konkréttá kell tenni; az edzőnek türelemre és módszerességre van szüksége, hogy játékosai fejlődését ütemezni tudja. A technikai elemek megfelelő számának kiválasztása és összekötése olyan feladat, ami a megfigyelés és gondolkodás valós játékhelyzetbe ágyazását kívánja meg. Az olyan alapvető technikai elemek, mint a labdavezetés, a cselezés, a passz és a lövés (hogy csak néhányat említsünk) tetszés szerint fűzhető egybe a köredzésen belül, ezzel tanítva a játékost egyre komplexebb kombinációk magabiztos kivitelezésére.
A köredzések minden edzésalkalom alapvető összetevői, és azoknak is kell lenniük.

 Technikai jellegű köredzések
Nagyfokú alakíthatóságuknak köszönhetően az edzés bármely fázisába beépíthetőek, mint például:
  • a bemelegítésbe, hogy a játékosok megszokják a labdát;
  • az edzés középső szakaszába sorgyakorlatok formájában, amik – megfelelően kalibrálva – kiválthatják a labda nélküli gyakorlatokat;
  • az edzés befejező szakaszába az egyéni edzésmunka részeként.
Bármelyik kontextust vesszük is (gyermek vagy felnőtt korú versenyzőket), az edzés bármely szakaszába is illesztjük be ezeket az elemeket, az edzőnek sikeresen kell dolgoznia az apró részleteken, és türelmesen, alaposan meg kell figyelnie minden egyes játékost, hogy az esetleges korrekciókat célzottan alkalmazhassa.
 
Minden technikai jellegű köredzést magas intenzitáson kell végeztetnünk, oda kell figyelnünk a labdaérintések számára, stimulálnunk a gyengébbik lábbal történő játékot, valamint a játékos testtartását is figyelembe kell vennünk, hiszen a felsőtest is fontos az általános egyensúly szempontjából.

Mi az e-könyv?
Az e-könyv egy védett, PDF-típusú fájl, amihez az" E-könyveim" menüpont alatt korlátlan ideig hozzáférhetsz.